NL een onrustig land met zoekende landgenoten

Nederland september 2016: De stand van de samenleving, 2

 

NL een onrustig land met zoekende landgenoten. Nederland is een heel mooi en prettig land om te wonen en leven. Inwoners met een Nederlands paspoort genieten, zeker als ze al de voordelen inzien, hier erg van. Je wieg zal in Syrië of in arm Afrika hebben gestaan, groot geluk voor ons hier. Gaat alles voor iedereen naar wens, worden we gelijk behandeld, nee zeker niet en dat moet veel beter. We zijn en blijven onrustig.

Denken we nog even aan de wereld om ons heen. Sinds 2008 werd het economisch onrustig, gedoe met banken en Zuid Europa. Moeten wij falende landen sponsoren? Of ging dat geld gewoon terug naar de banken? IS, Brexit, vluchtelingen, Europa wat moeten we er mee. In Nederland wordt het leven duurder, gezondheidszorg, pensioenen, onderwijs ook al onrustig.

Het is al heel lang duidelijk dat er een scheiding is tussen de inwoners van dit lage land. Opleidingsniveau, sociale achtergrond en huidskleur, wel Nederlands inwoner maar hier geen paspoort, werk of uitkering vul maar in. Sinds onze economie in 2008 meeging in de wereldwijde recessie merken we allemaal dat het ook hier minder gaat. Inkomens stijgen bijna niet, kosten van levensonderhoud wel. Voor de landgenoten die Xmaal modaal verdienen zou dit in principe niet echt een probleem hoeven te zijn. Kom je niet veel verder dan de eerste belastingschijf van bijna 20.000 € dan is dat heel anders.

Van de 17 miljoen inwoners van Nederland werken er rond de 8 miljoen. Niet iedereen verdient voldoende om van te leven, en dat is heel jammer. Mensen zonder baan zitten op school, zijn pensioen gerechtigd of huisman/huisvrouw. Ook zijn er tussen de 1 en 1,2 miljoen mensen met een ww/bijstand/wajong uitkering. Zij kunnen en willen meestal wel werken maar er is voor hen geen plaats op de arbeidsmarkt. De mensen met een WAO uitkering, ruim 300.000, zijn beperkt in hun arbeidsdeelname.

Deze CBS cijfers zijn van juli 2016 er zitten dus  1,3-1,5 miljoen mensen thuis, vaak met een matige uitkering. Hoe het gaat met de ontwikkeling van de AOW uitkeringen is voor veel gepensioneerden onduidelijk. Mantelzorg is een mooie oude traditie, maar door bezuinigingen in de hele samenleving staat bij mantelzorgers de boog te lang gespannen.

Flexwerk, werk zonder vast contract, voor veel boven de 30 een noodzakelijk kwaad. Werken met een jaarcontract, via een uitzendbureau, de zzp-er is ook een flexer. Sommige zzp-ers hebben hier heel bewust voor gekozen, ander zijn na ontslag bij gebrek aan een nieuwe baan zelfstandig verder gegaan. Een normaal salaris verdienen als zzp-ers is voor velen al jaren moeilijk. Zij moeten zich aanpassen aan de wensen van de klant, en er komen steeds meer wensen bij blijkt in de praktijk.

De flexers met een jaarcontract of werk via een uitzendbureau komen de laatste jaren toch weer vaak in de WW terecht. Gelukkig hebben ze daar recht op maar blij worden ze er niet van, ze willen gewoon lekker werken. Het opleidingsniveau van veel flexende landgenoten laat te wensen over. Bedrijven vinden dat te duur omdat de flexer toch weer vertrekt. De flexer heeft vaak te weinig tijd en geld om dit goed te doen. Flexers voelen zich vaak 2e rangs medewerkers, klinkt hard voor sommigen maar wel realiteit voor velen.

De mensen met vaste baan hebben het dus wel goed voor elkaar kun je stellen. Korte termijn wel, zij hebben werk en een volwaardig inkomen, maar is dat alles. Als ze nu iets anders wilen gaan doen een nieuwe uitdaging, stapje hoger meer verdienen heel herkenbaar. De tijdsgeest heeft ook de mensen met een vast baan te pakken, veel blijven lekker zitten waar ze zitten.

Het werk en als gevolg daarvan inkomen is niet altijd 101% gegarandeerd, maar zolang het goed gaat, gaat het nog goed. Zij moeten er vaak niet aan denken naar een andere baan te gaan met eerst enige losse contracten. Loopt het daar niet soepel, sinds 2008 komt dat nog wel eens voor, dan moeten zij als eerste vertrekken. Wie wil er voor 70% van zijn salaris de WW in, jij niet toch, maar sinds 2008 vaak gebeurd. De huidige realiteit is dat deze mensen op hun stoel blijven zitten. Gemotiveerd of niet, is dat goed voor bedrijf en medewerker.

Als je dan in de bovengenoemde draaimolen zit en je wilt ook nog kinderen opvoeden. Kinderen zijn de toekomst van een land. Veel ouders hebben o.a door de hoge lasten druk beide een baan niet altijd fulltime gelukkig. Het leven zit heel snel vol door werk, gezin meerdere sociale verplichtingen. Blijft er nog tijd over om te reflecteren………

 

Nederland september 2016: De stand van de samenleving

.- Deel 1 NL een onrustig land met zoekende leiders, Lees verder  

.- Deel 2 dit is deel 2

.- Deel 3 NL ontwikkelt gedachten en inspiratie, Lees verder

 

Wees je bewust dat jij al de informatie die je hier kunt vinden kan delen in jouw omgeving. Spreek hier over en deel het in je netwerk en social media. Jij kunt jouw omgeving helpen ontwikkelen ze informeren en laten nadenken over thema’s die ze niet iedere dag via de radio/tv/krant meekrijgen. Deze teksten mag je delen natuurlijk zet nlontwikkeld.nl er wel bij Cor van der Kaaij 2016-09-09

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.