De sociale onderneming en hun DNA

sociale onderneming nlontwikkeld.nl

 

 

DNA

Dna van de sociale onderneming waar ondernemer(s) samen werken met een groep mede/samen-werkers. Zij zijn allemaal vanuit eigenaarschap zeer geïnspireerd, hebben natuurlijk een vast contract. Zij willen allemaal vanuit hun eigen taakomschrijving zorgen dat de organisatie en alle samenwerkers groeien, bloeien, ontwikkelen, geld verdienen en van toegevoegde waarde zijn voor de omgeving. Gewoon samen met elkaar mooie/zinnige dingen maken of doen. Een positieve benadering voor alle onderdelen in het maakproces. De kleine ecologische voetafdruk is een natuurlijk uitgangspunt. Grondstof zien ze niet als goedkoop afval zoals in de Take-Make-Waste economie. De directie en management zijn samenwerkers met de werkvloer, niet top-down maar samenwerken

 

Nieuw

De sociale onderneming is zeker niet nieuw maar een reactie op de tijdsgeest. In de jaren 60-80 van de vorige eeuw was het Rijnlands bedrijfsmodel  uitgangspunt bij een groot deel van het NL bedrijfsleven. Bedrijven en samenwerkers werken, ontwikkelen en investeren in het bedrijf, korte termijn winst is niet altijd leidend. Dit model is door de wegvallende grenzen en ICT ontwikkeling langzaam overgegaan in het Angelsaksisch bedrijfsmodel. Hier is aandeelhoudersrendement uiteindelijk het enigste uitgangspunt. Bedrijf en medewerkers maar ook de CEO zijn zich hier heel bewust van.

 

Voordeel

Grote betrokkenheid van de samenwerkers bij de organisatie en elkaar in de sociale onderneming. Mensen die gewoon zeer blij en gelukkig worden van hun werk. Samenwerkers zijn meer gemotiveerd en geïnspireerd om hun bijdrage te leveren. Door de verhoogde creativiteit zal de bedrijfs-en productontwikkeling hier de bedrijfscultuur positief stimuleren.               Het verzuim en verloop van de samenwerkers is laag. Verzuim en verloop zijn grote kostenposten van een organisatie, less is ook hier more.

Commercieel voor de klanten is dit ook heel aantrekkelijk. De benadering en sfeer is gewoon anders, wel zakelijk natuurlijk. De maatschappelijke betrokkenheid met de omgeving is anders omdat het verdienmodel niet het enige uitgangspunt is. De sociale onderneming weet dat betrokkenheid een normaal onderdeel van het menselijke karakter is. Maatschappelijke meerwaarde creëren kun je op veel verschillende manieren.

 

Financieel

Financiering kan op veel verschillende manieren in de sociale onderneming. Een lening vanuit een financiële instelling, crowdfunding, ondernemerskapitaal er zijn veel mogelijkheden. Uitgangspunt is wel dat er als het even kan geen aandeelhouders zijn die jaarlijks vette rendementen verwachten. Een lening die je versneld kan aflossen heeft voor de duurzaamheid en ontwikkeling van de organisatie de voorkeur.

 

Social Enterprise Binthout draait op liefde voor mens en hout

Winst

Gaat voor een groot gedeelte terug in de organisatie. Kan voor een gedeelte naar al de samenwerkers gaan. Ondersteuning van doelen in de lokale gemeenschap vanuit de maatschappelijke betrokkenheid. Noodzakelijke investeringen breed gedragen door al de samenwerkers. Financiële leningen versneld af lossen is een mooie optie, misschien niet het meest sexy maar voor moeilijke tijden heel bevrijdend. Er zijn vele mogelijkheden.

 

Vreemd

Voor sommige klinkt dit allemaal vreemd en raar, zij zijn gewend dat de baas de baas is en om 16.30 uur mogen zij weer naar huis. Jarenlang is dit de gewone bedrijfscultuur geweest. Maar misschien willen jouw kinderen ook wel graag bij een sociale onderneming werken. Helemaal niet vreemd, gewoon de toekomst.

 

Voorbeelden

Hier enige voorbeelden van de sociale onderneming in Nederland die niet kiest voor korte termijn winst of aandeelhoudersrendement. Ze kijken gelukkig veel verder.

Voor meer achtergrondinformatie over de huidige arbeidsmarkt klik hier

Wees je bewust dat jij al de informatie die je hier kunt vinden gewoon kan delen in jouw omgeving. Spreek hier over en deel het in je netwerk en social media. Jij kunt jouw omgeving helpen ontwikkelen ze informeren en laten nadenken over thema’s die ze niet iedere dag via de radio/tv/krant meekrijgen. Deze teksten mag je delen natuurlijk zet nlontwikkeld.nl er wel bij Cor van der Kaaij 2017-09-18

 

 

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.