Categorieën
Gezondheidszorg NLontwikkeld Home

warme thuiszorg op antroposofische basis

 

 

Ellen Röling tekstschrijver en meedenker schreef voor het antroposofiemagazine over de warme thuiszorg. 19-01-2017 via http://www.antroposofiemagazine.nl/

 

Warme thuiszorg

Van dementie kan (nog) niemand genezen. Maar met de juiste zorg kun je wel de kwaliteit van leven verhogen en ouderen zo lang mogelijk thuis laten wonen. Verpleegkundige Linda Lieverse en haar collega’s van zorgcoöperatie Cuprum in Leiden bieden warme thuiszorg op antroposofische basis. Samen zorgen ze voor een warme en veilige leefomgeving waarin ruimte ontstaat voor acceptatie, liefde en soms zelfs voor groei.

“Heeft u al zin om te douchen?”, vraagt Linda Lieverse als ze ’s morgens de huiskamer van de 87-jarige Henri binnenloopt. Ze geeft hem een hand en kijkt hem aan. De man glimlacht en zet muziek op, een Weense wals en maakt een paar wiegende dansbewegingen met een onzichtbare partner. “Hier danste ik altijd op.” Samen luisteren ze een paar minuten naar het orkest en de violen.

Categorieën
De Politiek Gezondheidszorg NLontwikkeld Home sociale economie

Waarom de baas van Buurtzorg de baas van Nederland zou moeten zijn

 

 

Rutger Bregman schreef over Jos de Blok van Buurtzorg in augustus 2016 voor de                             De Correspondent

 

Hij praat als mijn oom aan de bar, zijn Engels is slechter dan                       steenkool en zijn filosofie zó simpel dat je aan je eigen                                 wijsheid begint te twijfelen. Maar dan daagt het besef:                                 Jos de Blok, de oprichter van Buurtzorg, is een van de                                   belangrijkste denkers van deze tijd. ‘Managen is flauwekul.                         Je moet mensen gewoon hun werk laten doen.’

 

                     Waarom de baas van Buurtzorg de baas van                                                              Nederland zou moeten zijn  

 

In de journalistiek is het eigenlijk niet de bedoeling dat je iemand echt bewondert. Als jonge verslaggever leer je zure vragen te blijven stellen, of – zoals dat heet – ‘kritisch’ te blijven. Zelf word je geacht geen mening te hebben. Op de School voor Journalistiek noemen ze het ‘neutraal’ en ‘objectief,’ en geloof me, tijdens het schrijven van dit artikel heb ik er mijn best op gedaan.

Categorieën
Gezondheidszorg NLontwikkeld Home sociale economie Werkend NL

Ouders met kinderen hebben het veel te druk

 

 

In de meeste relaties komt de kinderwens eens om de hoek kijken. Een jaar later het grote geluk in de wieg.

Vader mag na enige dagen weer aan het werk. Na een week iedere avond kraambezoek, soms veel te lang, gaat hij verlangen naar een avondje niets. Maar die tijden zijn voorbij, hij is nu een ouder met verantwoording. De nachten zijn onrustig, baby’s hebben altijd honger.

Na vijftien weken is de moeder ook weer aan het werk. Niet altijd fulltime, vaak voor een paar dagen per week. De kleine gaat naar de oppas, buren, vrienden, grootouders of de crèche. Baby moet net als de ouders ‘s morgens vroeg uit bed. Een heel ochtendritueel voor werktijd van vader of moeder.

Categorieën
Gezondheidszorg NLontwikkeld Home

Rouwverwerking blijft een moeilijk onderwerp.

 

 

Rouwverwerking wij gaan er allemaal mee te maken krijgen, het verlies van een naaste geliefde. Denk hierbij vooral aan je ouders, broers, zussen, partner of kinderen. Hoe gaan wij daar in Nederland mee om, en hoe reageren wij op iemand in de Rouwverwerking. Wat moet of mag je dan, wat is gewenst en verstandig.

Soms is het overlijden een langdurig proces als gevolg van een slepende ziekte, maar kan door een ongeluk ook in een flits langskomen. Rouwverwerking bestaat daarom ook uit verschillende periodes.

Categorieën
Gezondheidszorg NLontwikkeld Home

Gezondheidszorg hoe verder voor een mooie toekomst

Gezondheidszorg een heel belangrijk thema in ons leven, veel mensen hebben dit zelf of in hun omgeving ervaren. Gemiddeld worden we wel 10 jaar ouder dan 100 jaar geleden, maar dat gaat niet allemaal vanzelf.

Gezondheidszorg wordt geleverd door vooral de lokale huisarts en als het nodig is in samenwerking met de ziekenhuizen in de regio of verder weg. De rekening moet betaald worden daar hebben we de zorgverzekeraar voor ontwikkeld, 4 grote en verschillende kleiner maatschappijen. Veel Nederlanders hebben bij deze zorgverzekeraars een zorgverzekering afgesloten, sommige niet maar die krijgen wel zorg als het nodig is betaald door alle mensen die wel betalen. De zorgverzekeraars hebben in 2016 wel 1400 verschillende polissen, met mooie namen als basis, algemeen, gold enz enz. Zoals in het bos is het hier ook moeilijk om door al die bomen nog enig bos nog te kunnen ontdekken, iedere polis is net weer een beetje anders dan die van de concurrent. De zorgverzekeraar heeft voor iedere polis afspraken met al de ziekenhuizen in Nederland, de basis verzekering is in ieder ziekenhuis 100% gegarandeerd voor de rest is het aan de markt om de voorwaarden in te vullen.