Gezondheidszorg hoe verder voor een mooie toekomst

Gezondheidszorg een heel belangrijk thema in ons leven, veel mensen hebben dit zelf of in hun omgeving ervaren. Gemiddeld worden we wel 10 jaar ouder dan 100 jaar geleden, maar dat gaat niet allemaal vanzelf.

Gezondheidszorg wordt geleverd door vooral de lokale huisarts en als het nodig is in samenwerking met de ziekenhuizen in de regio of verder weg. De rekening moet betaald worden daar hebben we de zorgverzekeraar voor ontwikkeld, 4 grote en verschillende kleiner maatschappijen. Veel Nederlanders hebben bij deze zorgverzekeraars een zorgverzekering afgesloten, sommige niet maar die krijgen wel zorg als het nodig is betaald door alle mensen die wel betalen. De zorgverzekeraars hebben in 2016 wel 1400 verschillende polissen, met mooie namen als basis, algemeen, gold enz enz. Zoals in het bos is het hier ook moeilijk om door al die bomen nog enig bos nog te kunnen ontdekken, iedere polis is net weer een beetje anders dan die van de concurrent. De zorgverzekeraar heeft voor iedere polis afspraken met al de ziekenhuizen in Nederland, de basis verzekering is in ieder ziekenhuis 100% gegarandeerd voor de rest is het aan de markt om de voorwaarden in te vullen.

Iedereen die voor de gezondheid onder behandeling is geweest weet dat de rekeningen daarna spontaan binnenkomen of je maar even wil betalen, bij betalen dus, en is dat nu allemaal nodig. Duidelijk dat wij de rekening moeten betalen maar waarom is alles zo duur in de zorgsector. De zorg in Nederland 2015 koste 94 miljard per jaar, deel dit door de 17 miljoen inwoners en iedereen moet dus ruim 5000 Euro per jaar aan zorg betalen. Jong en oud allemaal via de zorgverzekering, extra rekeningen, eigen risico en een gedeelte via de belasting.

De zorgverzekering is pas in 2006 ingevoerd, daar voor betaalde je tot een bepaald inkomensgrens niets maar was je via je werkgever verplicht verzekerd, boven deze inkomensgrens moest je wel zelf je verzekering regelen. Men zag in dat deze regeling niet werkte, dus sinds 2006 is er de zorgverzekering zoals wij hem nu kennen met meer marktwerking en concurrentie tussen de bestaande zorgverzekeraars. De belofte was dat door de marktwerking de gezondheidszorg, o.a. efficiënter, sneller, goedkoper, innovatiever en meer solidair zou worden. Nu in 2016 kunnen we wel constateren dat dit totaal mislukt is. In de periode 2006-2015 is de zorg 45% duurder geworden de gewone kosten van levensonderhoud zijn met 17% gestegen. Mensen vanuit de praktijk vermoeden zelfs dat voor minimaal 30% de effectiviteit van de behandelingen onduidelijk zijn. Door de marktwerking zijn de ziekenhuizen anders gaan denken, meer behandelingen is meer omzet en zo kunnen ze meer verdienen. Ziekenhuizen en de artsen zijn voor hun inkomsten afhankelijk van het aantal behandelingen, dus niet de patiënt maar de arts en het ziekenhuis staan centraal.

AvroTros Radar maakte 2 uitzendingen, de eerste  09 mei 2016 zie je hier

De rekening van de behandeling gaat uiteindelijk achteraf wel naar het ziekenfonds. Niemand kan per behandeling precies vertellen wat de kostprijs was, er is geen winkel in Nederland die zo werkt. Er is meer onduidelijkheid want 10 jaar na het invoeren van de marktwerking is er nog geen definitie van de kwaliteit van de gezondheidszorg, iedereen benoemt dit anders. Dit komt heel duidelijk naar voren in de totaal andere manier van behandelen in de verschillende ziekenhuizen, niet duidelijk is of dit vooral door de marktwerking is ingegeven of dat het gewoon de traditionele manier van werken is. Er moet veel anders in de toekomst Jos de Block en Jan Rotmans zijn een nieuw initiatief gestart, Zorgeloos, om de zorg kwalitatief solidair op een beter niveau en goedkoper aan te bieden.

AvroTros Radar 2e uitzending van 17 mei 2016 zie je hier

AvroTros Radar site de 2 uitzendingen en veel extra filmpjes.

De dag dat deze pagina online ging hield AvroTros Radar en nieuw college over de zorg. Sprekers Jan Rotmans en verloskundige Beatrijs Smulders.

Hoe hebben wij het zo ver laten komen in de zorg, en andere gebieden van de Nederlandse sociaal economie. Gaat het nu nog wel over welzijn of alleen maar over welvaart voor sommigen.

AvroTros Radar College  de site van deze avond 9 juni 2016                     Cor van der Kaaij 2016-06-09

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.