Rouwverwerking blijft een moeilijk onderwerp.

 

 

Rouwverwerking wij gaan er allemaal mee te maken krijgen, het verlies van een naaste geliefde. Denk hierbij vooral aan je ouders, broers, zussen, partner of kinderen. Hoe gaan wij daar in Nederland mee om, en hoe reageren wij op iemand in de Rouwverwerking. Wat moet of mag je dan, wat is gewenst en verstandig.

Soms is het overlijden een langdurig proces als gevolg van een slepende ziekte, maar kan door een ongeluk ook in een flits langskomen. Rouwverwerking bestaat daarom ook uit verschillende periodes. Bij een langdurige ziekte, begint de 1e periode van Rouwverwerking vanaf het moment dat het duidelijk is dat de geliefde niet meer gaat herstellen. De naasten zullen allemaal op hun eigen manier gaan beseffen dat dit leven eindig is.

Tot het moment van overlijden maakt iedereen dit proces mee, ervaart en verwerkt dit persoonlijk. Vanaf het moment van overlijden begint hier hun 2e periode van Rouwverwerking die doorloopt tot het einde van de begrafenisdag.

Voor mensen waar de geliefde plotseling is overleden is dit vaak een periode van totale verwarring. Zij komen door een megaklap de 1e periode van rouwverwerking binnen. Iedereen is van slag door dit plotselinge verlies, er moet zo veel geregeld worden in korte tijd. De organisatie van de begrafenis, eigenlijk binnen 36 uur.

Duidelijk dat dit allemaal heel intens is voor veel van mensen. Het lichaam en de geest hebben hier een trucje voor, je gaat vaak volledig op de automatische piloot. Op dat moment niet altijd duidelijk en herkenbaar. Je hoort het van velen, ze merkten het achteraf, alles ging redelijk soepel de dagen vlogen voorbij.

Het was soms ook wel mooi, met zo veel familie en goede bekenden veel contact te hebben. Het Rouwproces doorlopen lijkt op dat moment heel soepel te gaan voor deze groep. Er komt zeker wel een traan langs maar het gaat vaak wel goed.

Zag je het overlijden van je geliefde door ziekte al lang aankomen dan is dit een heel andere beleving. De organisatie en de sfeer van de begrafenis is dan grotendeels al besproken en geregeld. Hier is dus na het overlijden veel meer tijd voor de Rouwverwerking van het verlies.

Heel belangrijk is het dat de geliefde overledene ook nog lijfelijk aanwezig is. Door het kijken naar, aanraken, ervaren van en praten tegen de overledene hebben veel mensen de ervaring van contact. Het gevoel geeft aan dat je nog iets kan delen samen, psychologisch en emotioneel heel belangrijk.

De mensen waar de geliefde plotseling komt te overlijden zitten nu nog steeds in de 1e periode van de Rouwverwerking. De schok van het overlijden, de emotionele reactie daarop, en zijn druk met de organisatie.

Ze zullen zeker gaan kijken naar, praten met de overledene, deze ook ervaren en aanraken. Maar hoe doe je dat, wat moet je, kan je, mag je, plotseling moet er veel. Deze groep ervaart dat vaak na de begrafenis pas, volledig te begrijpen.

Het definitieve afscheid van de geliefde, de kist wordt gesloten. De begrafenisdag breekt aan, het draaiboek is klaar. We begeleiden onze geliefde naar het graf of crematorium. Hopelijk kan iedereen dit moment goed beleven en ervaren, het verdriet blijft. De dag van de begrafenis is ook de laatste dag van de begrafenisperiode, morgen is de wereld anders.

De dag na de begrafenis gaat de wekker gewoon weer in de morgen, Nederland gaat door. Ook bij de mensen die gisteren hun geliefde hebben begraven gaat de wekker, school, werk, het gezin of het nooit anders was.

De mensen die hun geliefden plotseling verloren zitten nu pas in de 2e periode van de Rouwverwerking, ze zijn net door de eerste schok heen gekomen. De andere groep zit nu in de 3e periode, niet leuker maar een stapje verder.

Voor beide groepen is het of ze in een andere wereld terecht komen. Ze ontmoeten weer collega’s, klasgenoten of bekenden, die vinden het vaak moeilijk om over de overledene te praten.

De eerste paar dagen is de geliefde overledene nog wel een thema maar dat wordt snel minder. Het leven gaat door, collega’s, klasgenoten, bekenden hebben er over gesproken dus is het goed zo.

En dan komt bij velen de klap pas, niet dat ze dit direct al zo ervaren of aanvoelen. Mensen met wie ze prettig omgingen lijken anders, maar dat is niet zo. Er is in hun leven veel gebeurd in korte tijd, zij hebben een persoonlijk emotionele ervaring gehad. Zeker voor de mensen die nu in de 2e periode van Rouwverwerking zitten. Zij leefden enige dagen geleden nog op de automatische piloot.

Veel mensen zullen dit herkennen vanuit eigen ervaring. Interessante vraag is wel hoe ervaren zij het leven na de begrafenis. Hoe denken zij daar na 1 a 2 jaar over, zijn ze goed doorgestart. De ervaring leert dat er op termijn soms erg veel pijn, verdriet, frustratie en woede vrij komt bij een gedeelte van deze mensen.

Verliezen en verwerken is iets wat we van huis uit niet standaard meekrijgen. Ook de genoemde collega’s klasgenoten of bekenden hebben hier vaak moeite mee. Dat dit voor een gedeelte van de bevolking tot problemen gaat lijden is voor veel ervaringsdeskundigen duidelijk.

Is dit probleem altijd te herkennen en te benoemen, nee duidelijk niet. Het is een emotioneel geestelijke onderdeel van ons mens-zijn, en dat zit vaak diep verborgen. Mensen raken beschadigd door het overlijden van een geliefde, en daar is geen pilletje voor.

Heel vreemd dat wij daar in Nederland niets mee doen. Een ingrijpende gebeurtenis in het leven en we laten de nabestaanden zo maar door lopen. Bedenk eens dat mensen die kinderen krijgen recht hebben op zwangerschapsverlof, ouderschapsverlof en dat is heel nuttig. Voor mensen met een verlies zou er dus ook, zeker op verzoek, een nazorg traject moeten zijn

Het zou heel verstandig zijn om een onderzoek doen naar een model van Rouwverwerking bewustwording. Eigenlijk moet heel Nederland deze bewustwording gaan ervaren, uiteindelijk krijgen wij hier allemaal mee te maken. Hoe dat in te vullen is de vraag naar jou, denk er eens over na, wij horen het graag.

 

 

Wees je bewust dat jij al de informatie die je hier kunt vinden kan delen in jouw omgeving. Spreek hier over en deel het in je netwerk en social media. Jij kunt jouw omgeving helpen ontwikkelen ze informeren en laten nadenken over thema’s die ze niet iedere dag via de radio/tv/krant meekrijgen. Deze teksten mag je delen natuurlijk zet nlontwikkeld.nl er wel bij Cor van der Kaaij 2016-09-18

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.