Categorieën
Duurzaam Gezonde Voeding NLontwikkeld Home

Joel Salatin voedsel uit een duurzaam agro-ecosysteem

 

 

Joel Salatin is een Boer, Schrijver en Ontwikkelaar in Amerika. Zijn boerderij is een agro-ecosysteem waarvan de uiteenlopende, levende onderdelen dankzij slim ontwerp efficiënt op elkaar aansluiten, en samen een vitaal, veerkrachtig en productief organisch geheel vormen. Ook te lezen via the milkstory

 

De discussie rondom koeien en de invloed op de klimaatverandering is actueler dan ooit tevoren. Het is daarom goed om een stap terug te zetten, om zo van een afstand de relatie tussen plant en planteneter in een historische context te kunnen bekijken.

Gras zet op een hele efficiënte manier zonne-energie om in biomassa. Gras en ander veevoer groeit, net als veel andere planten, in een S-curve. Na ontkiemen en nadat het gras is gemaaid of begraasd is door een koe, groeit het langzamer. Vervolgens versnelt de groei weer, waarna de plant of grasspriet afsterven.

Categorieën
Gezonde Voeding NLontwikkeld Home

De verspillingsfabriek tegen verspilling

 

         “Waarom is een product alleen maar                                 goed als het perfect is?                                         Heeft een bezield product                                                    of een bezielde                                           dienst niet veel meer waarde?”

 

                                           Bob Hutten, Algemeen Directeur Hutten BV

 

ER WAS EENS

Vijf jaar geleden tijdens een no-waste-diner dat werd verzorgd door cateraar Hutten uit Veghel, werd de vuist op tafel geslagen. Directeur Bob Hutten daagde de zaal met agrarische productiebedrijven en leveranciers uit om hun reststromen naar hem te brengen zodat er iets lekkers van gemaakt kon worden. De Verspillingsfabriek ontstond. De eersten die zich aandienden waren veertien PLUS Supermarkten. Vanuit hun winkels werden vaak producten weggegooid die niet meer goed genoeg waren om in de schappen te leggen, maar eigenlijk nog prima te consumeren waren. Samen met de Wageningen Universiteit (WUR) en FoodSquad, het innovatiecentrum van Hutten, werden de eerste verspilde soepen ontwikkeld.

 

WAAROM

Alleen al in Nederland gooien producenten, verwerkers, horeca en supermarkten jaarlijks voor 2,5 miljard euro aan voedsel weg. Een groot deel van deze verliezen wordt nog wel nuttig gebruikt, bijvoorbeeld als veevoer.

Categorieën
Gezonde Voeding NLontwikkeld Home

Permacultuur of Monocultuur in de agro

 

 

Douwe Beerda schreef via zijn site Permacultuurnederland een introductie over permacultuur gebruik, in de productie Land en Tuinbouw

                      Permacultuur of Monocultuur in de Agro

Queensland, Australië. Midden in een tropische vruchtenjungle kijk ik verwonderd om me heen: 17 soorten bananen, 3 soorten passievruchten, sinaasappelen, mango`s, sterfruit, lychee`s, grapefruits, mandarijnen, jackfruit, Japanse kersen, eetbare bamboe, ananas, etc. Ik sta in één grote eetbare jungle. Naast mijn verwondering zijn er ook veel dieren die van dezelfde jungle genieten. Possums op jacht naar bananen, bush-turkeys die de gevallen passievruchten opeten en vlinders zo groot als mijn hand, die langs vliegen. Het is vreemd om te horen dat deze oase 10 jaar geleden nog een grasland was.

Categorieën
Gezonde Voeding NLontwikkeld Home

Fruithandelaar beschuldigt supermarkten van ‘crimineel’ gedrag

 

 

Jan Verbeek en Maurice Geluk beide o.a. journalist en redacteur. Onderstaand interview stond in het FD van 26-08-2016. Volkert Engelsman biologische fruithandelaar, oprichter en directeur van Eosta

 

Krantentitel: ‘‘Fruittelers krijgen geen reële prijs’ ‘Transparantie wordt door AH als levensbedreigend ervaren’ ‘Nederland is hekkensluiter in EU met markt voor biologisch’’

Volkert Engelsman is boos. De ceo van fruitimporteur Eosta vindt dat de grote supermarkten onethisch — ja, zelfs crimineel — handelen bij de verkoop van groenten en fruit. ‘Het is allemaal gericht op de korte termijn, op het aandeelhoudersbelang. De schade die het telen aanricht aan mens en milieu, wordt niet meegerekend in de verkoopprijs. Het is schandalig. Breng de echte kosten in rekening.

 

Race to the bottom

Zijn tirade is geenszins gespeelde woede, zo blijkt uit een lang vraaggesprek op het kantoor van het handelsbedrijf in Waddinxveen. De ‘idealistische, maar ook realistische’ ondernemer

Categorieën
Duurzaam Gezonde Voeding NLontwikkeld Home

Pablo Tittonell: Hoe blijven we de wereld voeden

 

Tobias Reijngoud schrijver en Journalist. Onderstaand interview komt via de kleur van geld 2015-02-13. Professor Pablo Tittonell is Landbouwecoloog en voorzitter van de onderzoeksgroep Farming Systems Ecology aan de Wageningen Universiteit. Hij doet onderzoek naar de ontwikkeling van ecologische landbouwmethoden. De Argentijn studeerde aan de universiteit van Montpellier. Daar is hij ook gastdocent.

 

Pablo Tittonell: Hoe blijven we de wereld voeden

Er zijn wereldwijd steeds meer mensen, die door veel en ongezond voedsel, kampen met obesitas en gezondheidsproblemen. Tegelijkertijd lijden honderden miljoenen mensen honger.

Volgens landbouwecoloog Pablo Tittonell kunnen we de wereld op lange termijn alleen van voldoende en gezond voedsel voorzien, als we investeren in biologische landbouw. Bekijk hier in 1 minuut zijn verhaal.

De productiecapaciteit van een hectare biologische landbouwgrond is lager dan die in de gangbare, intensieve landbouw. Het gemiddelde verschil is 20 procent.