Medewerkers en het bedrijfsleven

Medewerkers en het bedrijfsleven en twee-eenheid of soms toch niet. Werken doen de meeste van ons graag, soms wel eens een dagje minder geïnspireerd wie niet, daarna weer samen met de collega’s aan het werk. Ook in Nederland is er een grote variatie aan bedrijven met verschillende uitgangspunten en aandachtsgebieden. Waar werk jij nu of waar zou je willen werken. Welke keuze maak jij als je voor jezelf gaat beginnen of bij een ander bedrijf gaat werken.

De eerste verdeling is al in publieke en private sector, hier gaan we vooral de private bedrijfscultuur bepreken. De verschillen zijn hier enorm, denk aan de voormalige zzp-er die nu met 2 jongeren werkt tot de multinational waar meer dan 1000 mensen werken. De doelstelling van de bedrijfscultuur kan bij beide 100% gelijk zijn, maar hoe gaat dit in de praktijk.

We hebben in de westerse wereld verschillende omschreven bedrijfsvormen we zullen ze hier op hoofdlijnen bespreken en zijn zeker niet volledig.

Het Angelsaksisch model. Uitgangspunten zijn: zelfredzaamheid, particulier initiatief, marktwerking, vrijheid en een beperkte sociale zekerheid. De overheid geeft prioriteit aan een goed ondernemingsklimaat: loonvorming wordt aan de markt overgelaten en een flexibele arbeidsmarkt geeft impulsen aan de werkgelegenheid.

Regulering wordt indien mogelijk tot een minimum beperkt om het ondernemingsklimaat niet in de weg te zitten en overheidskosten laag te houden. Bedrijfsmatig een top down structuur de directie bepaald de medewerkers werken en moeten vooral volgen.

Het Rijnlandse model. Samenwerkingsbereidheid tussen overheid, werkgevers en werknemers. De overheid die zich actief bezighoudt met zaken als milieu, ruimtelijke ordening, onderwijs en sociale vraagstukken. Er zal dus een grote publieke sector zijn en relatief veel regulering.

Betrekkelijke consensus tussen de diverse partners, het goede opleidingsniveau van de bevolking, de stabiliteit en de afwezigheid van al te scherpe misstanden als belangrijke voorwaarden voor de technisch-sociaal-economische ontwikkelingen. Bedrijfsmatig een gematigde overlegstructuur de directie gaat tot zeker hoogte in gesprek met de medewerkers, heeft overeenkomsten met het politieke poldermodel hier in Nederland.

Het Scandinavische model. Gericht op het verbeteren van de individuele autonomie, het waarborgen van de universele beschikbaarheid van de fundamentele mensenrechten en de stabilisering van de economie. Maximaliseren van de arbeidsparticipatie, de bevordering van gendergelijkheid, uitgebreide uitkeringen, grote omvang van de herverdeling, en gebruikt fiscaal beleid om de economie te beïnvloeden.Ieder land gebruikt zijn eigen componenten of voorschriften, soms met grote verschillen ten opzichte van de buurlanden.

Het 2016 model. Daar zijn veel variaties op Henry Mentink doet dit in Het Veerhuis, Village Trade Centre. Waar eigenaarschap nodig is voor het voelen van verantwoordelijkheid maar waar het eigendom zo georganiseerd is, in een stichting, dat het weerspiegelt dat iedereen zijn bijdrage levert aan het resultaat van de organisatie. Als dit bewustzijn ontstaat, gaan de mensen zich ook betrokken voelen.

Loek Dijkman 50 jaar ondernemer binnen de Topa-Groep. Hij had al vroeg een heel andere sociaal filosofische visie op ondernemen, zette kanttekeningen bij de kapitalistische uitgangspunten van de markt en eigenbelang. Ricardo Semler is een bekende naam in vernieuwd bedrijfsvoeren voor hem begon het 2016 model al rond 1980. De medewerkers hebben bij Semler meerdere taken en kregen daardoor beter inzicht in nut en noodzaak van de bedrijfsprocessen. Het management werd ingekrompen de werkvloer deed dit er grotendeels bij vanuit hun werkervaring, het bedrijf floreert. VPRO Tegenlicht over Ricardo Semler

Er zijn zeker nog meer modellen voor de bedrijfsvoering, denk aan Noord-Korea, maar we concentreren ons nu hier op. In Nederland is het Rijnlandse model sinds 1920 doorontwikkeld als het bekende Polder model In die dagen leek de wereld nog klein en kon ieder land zelfstandig ontwikkelen. 50 jaar later was dat al anders en sinds de komst van de computers en steeds betere software is de Chinees the boy next door geworden.

Het poldermodel gebruiken ze in politiek Den Haag nog wel maar het bedrijfsleven gaat steeds vaker richting het Angelsaksische model. Het is de laatste jaren duidelijk te zien, veel meer flexwerkers, een toename van ZZP-ers en mensen met een jaarcontract. Door de economische tegenwind sinds 2008 is er door bedrijven zeker met het Angelsaksische model hier ook flink gesneden in de personeelsaantallen en de daarbij komende kosten. Het is duidelijk dat het in het bedrijfsleven niet overal goed ging maar mensen ontslaan en in de ww dumpen is veel te duur voor Nederland.

Het is voor NLontwikkeld heel duidelijk dat wij niet de kant van Amerika en Engeland op moeten willen, waar het Angelsaksische model leidend is. Veel werkende armen en aandeelhouders waar het gemiddeld beter mee gaat. Vroeger wilde aandeelhouders een aandeel in het bedrijf nu steeds meer alleen maar een aandeel in de zo groot mogelijke winst. Als we moeten concurreren, kan het niet anders hoor je dan van de belanghebbende stropdassen. Ze durven met de mensen die werken vanuit het 2016 model niet in gesprek, ze werken vanuit angst. Korte termijn ikke ikke denken is hun uitgangspunt, ze zullen dit met mooie theorieën zeker anders benoemen.

Zolang ze je nodig hebben hoor je er bij sprak laatst een ex manager en ex VVD stemmer, nu zien ze mij als 55+er en ww-er niet meer staan. En zo blijft het nog lang onrustig in Nederland en neemt de verwarring  alleen maar toe. Niet goed voor de buren maar ook niet voor ons, of zie ik dat verkeerd.

De vraag voor jou hoe wil jij dat Nederland ontwikkelt de komende decennia. Denk niet dat jij daar niets aan kan doen, die tijden zijn volledig voorbij. Door te kiezen voor het juiste bedrijf voor jouw sollicitatie en op de juiste partij te stemmen bij de verkiezingen. Natuurlijk kun je via al jouw netwerken je omgeving hierover informeren, steeds meer mensen die jouw verhaal horen zullen dit gaan begrijpen.                                     Cor van der Kaaij 2016-08-01

Wees je bewust dat jij al de informatie die je hier kunt vinden kan delen in jouw omgeving. Spreek hier over en deel het in je netwerk en social media. Jij kunt jouw omgeving helpen ontwikkelen ze informeren en laten nadenken over thema’s die ze niet iedere dag via de radio/tv/krant meekrijgen. Deze teksten mag je delen natuurlijk zet nlontwikkeld.nl er wel bij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.