Flexwerk is slecht voor NL en onze kinderen

flexwerk-nlontwikkeld-nl

 

 

Flexwerk is slecht voor NL en onze kinderen, je ziet het overal om je heen en het is heel duidelijk. Flexwerk zoals iedereen weet is tijdelijk werk op de gewenste tijd, plaats en locatie. In de basis is er helemaal niets mis met deze uitgangspunten, het gaat om de uitvoering.

Flexwerk heeft een lange traditie omdat er sectoren zijn waar niet altijd even veel werk is. De strandtent heeft op een mooie zomerse augustusdag veel handjes nodig, op een mistige novemberdag is hier niemand.

Flexwerk geeft te weinig zekerheid en veroorzaakt daarom op termijn veel onrust. Iedere nieuwe flexbaan heeft andere voorwaarden en werkomstandigheden, de flexer en zijn/haar gezin moeten zich steeds weer aanpassen. Flexers met jonge kinderen weten dat er qua opvang met school, crèche, buitenschoolse opvang, ouders, vrienden en buren soms veel mogelijk is. De rek gaat er op termijn wel uit bij deze manier van opvoeden dat is duidelijk. Vraagt iemand wel eens aan deze kinderen hoe zij dit beleven? Velen van ons ervaren dit in de persoonlijke omgeving, de kinderen zijn nogal eens degene die de rekening betaald krijgen.

Het bedrijf waar de flexer vaak tijdelijk komt werken moet ook inspelen op weer een nieuwe collega. Inwerken is noodzakelijk want iedere bedrijfscultuur is net even anders. De vaste medewerkers zijn vaak al druk genoeg, zij moeten dit er maar even bij doen. Vraag is ook hoe gemotiveerd de flexer is als hij vermoed dat het, zoals vaak in het verleden, maar voor een paar maanden is.

In 2016 heeft 40% van de mensen die werken in Nederland geen vaste baan. Dit zijn in theorie allemaal flexwerkers, hoewel sommige gewoon wekelijks 36 uur werken hebben ze totaal geen garantie dat dit zo blijft. Als er veranderingen in de organisatie plaats vinden is dit de groep die als eerste moet schuiven, gebeurde vaak de laatste jaren. 60% heeft hier nog wel een vaste baan met toch redelijk veel zekerheden. Niet dat deze mensen slapend hun pensioen zullen halen, maar de verschillen zijn groot en duidelijk erkend iedereen.

De oorzaak van deze scheiding op de arbeidsmarkt heeft maar één oorzaak en dat is geld. Salariskosten zijn een hele grote post op de bedrijfsbegroting, dat komt niet door de verdienste van de medewerkers. Een medewerker verdient per maand 2500 € netto en is daar heel blij mee. Het bedrijf moet dit zelfde bedrag ook nog eens aan de overheid als belasting en sociale premies afdragen. Kost de medewerker 5000 i.p.v. 2500 € per maand, niet vreemd dat het bedrijf de salarispost probeert te beheersen.

Naast de medewerker met het jaarrond vaste contract gaan ze dus flexwerk inzetten als het echt te druk gaat worden. De flexer is goedkoper dan een vaste medewerker, pensioenpremie betalen is de eerste 26 weken niet nodig. Het start salaris is vaak matig, eerst inwerken en even kijken of het klikt tussen bedrijf en flexer. Interne cursussen de 13e maand kerstpakketten de flexer komen er regelmatig net niet voor in aanmerking, laat staan promotie. En als de arbeidspiek over is krijgt de flexer een hand, als dank voor de bewezen diensten.

Bedrijf lijkt blij, voor weinig geld een tijdelijke kracht erbij daarna zien we wel verder. De flexer is misschien blij niet in de ww te zitten maar als dit de 5e flexbaan is zijn de meeste 35+ers er snel klaar mee. Zij moeten zich weer inwerken in een onbekend bedrijf, waar ze niets van weten en geen idee hebben van de bedrijfscultuur. Ook de vaste medewerkers zijn niet altijd blij met al weer een flexer, hoe lang duurt het voordat deze volwaardig meewerkt.

Door het massale en te langdurige gebruik van de flexregeling schiet het zijn doel voorbij. Medewerkers met een vaste baan, de flexwerker, hun gezin en de achterban die de kinderen moet opvangen iedereen ziet dat. Alleen maar verliezers dus, door een regeling die op zich wel zinvol leek. Flexwerk is slecht voor NL en onze kinderen, zoals het nu gaat werkt het contraproductief. Hoogste tijd voor meer gewone banen en veel minder flexwerk.

Probleem van 2016 is dat de salarispost veel te hoog is. Er is maar één partij die hier iets aan kan doen en dat is de NL politiek. Den Haag verkeert al jaren in diepe slaaptoestand, zo af en toe doen zij enig knip en plakwerk in dit dossier maar daar blijft het bij. Belasting op werk moet en kan snel worden aangepast zodat werk goedkoper gaat worden. De politiek vindt dit moeilijk, wil de achterban korte termijn vooral te vriend houden, zij nemen hun verantwoordelijkheid niet.

Burgers worden moe en zijn teleurgesteld in de politiek. Niet alleen in Trumpland maar ook in NL worden ze steeds bozer. Politiek Den Haag moet wakker worden zodat ze voor de NL Burger aan het werk kunnen. Nieuwsgierig wie de moed heeft om verantwoording te nemen.

 

Wees je bewust dat jij al de informatie die je hier kunt vinden kan delen in jouw omgeving. Spreek hier over en deel het in je netwerk en social media. Jij kunt jouw omgeving helpen ontwikkelen ze informeren en laten nadenken over thema’s die ze niet iedere dag via de radio/tv/krant meekrijgen. Wil jij op de hoogte blijven van de laatste bijdragen bij NLontwikkeld. Vul je gegevens in voor de wekelijkse nieuwsbrief.  Deze teksten mag je delen natuurlijk zet nlontwikkeld.nl er wel bij Cor van der Kaaij 2016-11-18

2 reacties

 1. Cor,jij ervaart hetzelfde wat ik ook ervaar.Aan dit alles wat je schrijft is niets maar dan ook echt niets gelogen!!! Ik heb je site even bij mijn favorieten geplaatst.Hopelijk wordt Den Haag wakker voor het te laat is.

  1. HeY Herbie,

   Dank voor je reactie en herkenning.
   Deel deze info in je netwerk, dan gaan er veel meer mensen wakker worden.
   Kunnen zij dit ook allemaal weer delen en Den Haag wakker kussen.

   Schrijf je in voor de nieuwsbrief, kan ook met een alias naam.
   Dan krijg je iedere week nieuwe NLonwikkeld.nl info

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.