NL een onrustig land met zoekende leiders

 

Nederland september 2016: De stand van de samenleving, 1

 

NL een onrustig land met zoekende leiders. Velen onder ons hebben hier dagelijks mee te maken en ook last van. Voor veel mensen is de wereld verwarrend en daar worden ze onrustig van. 50 jaar geleden kwamen onze (groot) ouders niet veel verder dan het dorp, er was nog bijna geen tv. De wereld draaide gewoon door, ging niet altijd soepel, maar morgen was er weer een dag. Nu zie je iedere aanslag in Verweggistan heel snel op tv, vaak nog eerder via social media. En wie zegt dat dit de laatste aanslag is misschien morgen weer één. Parijs Londen Brussels komt allemaal wel dicht bij. Brexit en Europa wat moeten en willen wij daar eigenlijk mee, allemaal onduidelijk. Wij zijn zelf onrustig, worden bestookt met informatie wel of niet gewenst. Ergens op een berg of onbewoond eiland gaan wonen is geen optie dus gaan we verder.

 

De wereldwijde onrust is er altijd geweest en zal zo blijven, oorlog honger en ellende droevig maar waar. Wij moeten deze onrust zelf een plek geven, accepteren of verwerken, er eigenlijk niet in blijven hangen. In Nederland zitten we sinds 2008 in een economische neerwaartse spiraal. Met de verkiezingen van maart 2017 op komst zullen we de komende maanden vaak horen dat het nu steeds beter gaat. Helaas is dat verkiezingsretoriek, reclame, pr, mooie praatjes voor de bühne, dat hebben we al eerder beschreven. Hadden we maar zekerheid voor de helft maar dat krijg je nooit. De toch al torenhoge hypotheekbubbel voor de huizenmarkt  groeit weer, lees Dirk Bezemer, en gaat gevaarlijke afmetingen aannemen. Hypotheek en renteaftrek voorwaarden blijven gevaarlijk soepel.

 

Mark Rutte en Diederik Samsom zeiden de laatste week van augustus 2016 sorry voor hun beleidsfouten. Beide heren hadden zeker de beste intenties toen ze begonnen met Rutte 2. Denken ze hier mee weg te komen, sorry en doorgaan is wel erg makkelijk. Nederland denkt daar heel anders over maar zij zitten zo in hun politieke jargon, staan los van de realiteit. Het kabinet moet regeren, sturen, inspireren, richting geven in moeilijke tijden. Helder zijn, toekomst visie ontwerpen, uitwerken de mensen hoop geven en midden in de maatschappij staan. Het is duidelijk dat zij met het minderheidskabinet veel te veel bezig waren met netwerken en bondgenoten zoeken om plannen te kunnen realiseren. De beide politieke profs dachten het vanuit de ratio wel even te regelen allemaal. De burger is geen Excel doc. wat blij wordt als onder de streep zwarte i.p.v. rode cijfers staan.

 

Het moet heel anders na de verkiezingen er moet stabiliteit en inspiratie komen. Het nieuwe ruime meerderheidskabinet moet Nederland rust geven, reorganiseren en doorontwikkelen. Het is iedereen bekend dat bij goed georganiseerde bedrijven de bedrijfsvoering soepel en rustig verloopt. Zij kunnen doorontwikkelen een paar klappen opvangen, stabiliteit en rust uitdragen, de politiek moet dit begrijpen. Dat enige Haagsche ego’s dan moeten gaan samenwerken is vanuit modern leiderschap heel duidelijk.

 

Leiders hebben we ook hard nodig in het bedrijfsleven. Vroeger was de baas de baas maar die tijden zijn in grote delen van werkend Nederland verleden tijd. Professionals in hun vak hebben duidelijkheid en structuur nodig om optimaal te functioneren. De werkvloer is vaak gespecialiseerd in werk, het management doet heel andere dingen.

 

Het gaat bij veel bedrijven helaas nog steeds moeizaam na enige magere jaren. Bedrijven bezuinigen op personeelskosten, laten iedereen een stapje harder werken, nieuwe collega’s zijn vaak flexers. Je kunt het de bedrijven niet een altijd kwalijk nemen dat ze puur in de overlevingsmodus staan. Na een paar matige jaren zijn de reserves soms verdampt, het vet is van de botten. In ondernemend Nederland is flexwerken heel populair. Het is niet duidelijk of deze visie duurzaam is vanuit het bedrijf of voor medewerkers, burgers en de economie van Nederland. Het is wel heel erg duidelijk dat deze vorm van werken de onrust onder medewerkers verhoogd. Niemand weet precies wat er bedrijfsmatig gaat gebeuren blijf ik, ook met mijn vaste baan, nog wel verzekerd van werk.

 

Leiders hebben we nodig in de politiek en het bedrijfsleven. De politiek moet beginnen met een goede sociaal/economische basisstructuur neerzetten zodat wij Nederland kunnen door ontwikkelen. Daar zit een heel groot probleem, de politiek praat en poldert maar faciliteert veel te weinig. Lees over de huidige ontwikkeling van de politiek hier vanaf: de praktijk van vandaag. Zonder goede sociaal/economische basisstructuur gaan veel bedrijven door op de ingeslagen weg. Niet goed voor Nederland en ook niet voor de meeste bedrijven zelf, maar die visie is nog niet overal ingedaald.

Nederland september 2016: De stand van de samenleving

.- Dit is deel 1

.- Deel 2 NL een onrustig land met zoekende landgenoten, Lees verder

.- Deel 3 NL ontwikkelt gedachten en inspiratie,  Laat je inspireren

 

Wees je bewust dat jij al de informatie die je hier kunt vinden kan delen in jouw omgeving. Spreek hier over en deel het in je netwerk en social media. Jij kunt jouw omgeving helpen ontwikkelen ze informeren en laten nadenken over thema’s die ze niet iedere dag via de radio/tv/krant meekrijgen. Deze teksten mag je delen natuurlijk zet nlontwikkeld.nl er wel bij Cor van der Kaaij 2016-09-06

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.