ww duur niet goed voor burger, bedrijf en NL

ww te duur en niet goed voor burger, bedrijf en NL dus moet het anders. NLontwikkeld gaat over al de burgers van NL, werkgevers en werknemers. We zullen zien dat ze hier volledig dezelfde belangen hebben. Verwacht hier geen klagende teksten over niet flexibel werknemers of werkgevers die flex het nieuw werken noemen. Laten we eens kijken wat goed is voor Nederland denk niet aan eigen belang. Dat gaat vaak ten koste van anderen. Het gaat bij NLontwikkeld altijd over heel Nederland gezamenlijk. Wij zijn allemaal burgers met dezelfde rechten, maar andere capaciteiten.

In Nederland hebben wij een structureel probleem. Te veel mensen hebben te lang geen werk en krijgen een uitkering. Dit is gelukkig niet steeds dezelfde groep er vindt doorstroming plaats. De uitkering vanwege gebrek aan werk is voor de meeste mensen financieel geen feest, en solliciteren zeker niet leuk. Eerst maar eens duidelijk maken wat wij bij NLontwikkeld nu als werk of ww definiëren.

Werk is een uitdaging waar je heel blij van wordt de meeste dagen van het jaar. Je kunt bijdragen aan de ontwikkeling van een bedrijf of product en jezelf ontwikkelen. Werk moet ook voldoende inkomen genereren zodat jij alleen of in een relatie jullie daar van kunnen leven. Voldoende inkomen uit werk krijgen is soms moeilijk. Nederland heeft toeslagen ontwikkeld om dit op te vangen. Het is hier niet de plek om over deze inkomensconstructie in gesprek te gaan, doen we later zeker nog. Heb jij helemaal geen werk waar je voor betaald krijgt, dan krijg je ww. Als je aan de voorwaarden voldoet natuurlijk. Dan krijg je via het UWV een tijdelijke maandelijkse een uitkering.

De berekening van aantallen mensen met een baan of ww is sinds 01-01-2015 aangepast . De International Labour Organisation (ILO) Europese standaard is hier nu ook de norm. Na de jaarwisseling 2014/2015 zagen we in de statistieken plotseling ruim 50.000 ww-ers minder. De Excel sheet managers in de Nederlandse politiek waren zeer tevreden met dit “succes” mooie PR cijfers. Niet dat al deze mensen spontaan een baan hadden gevonden. Door een andere definitie krijgen de 50.000 gewoon nog ww.

Wij kunnen onze aantallen of percentages nu vergelijken met de buurlanden. Makkelijk en ook toegestaan, maar waarom weten we dit niet. In 2014 was de norm in Nederland 12 uren of meer werk per week zien we als een baan. Sinds 2015 is de ILO norm, 1 uur per week vakken vullen en je hebt een ILO baan. Een bijbaantje van 12 uur per week is voor sommigen mensen genoeg, van 1 uur per week kun je niets. Had je in 2014 een baan voor 12 uur of minder en wilde je meer werken dan was je werkloos in Nederland. Sinds 2015 is de vakkenvuller van 1 uur per week niet meer werkloos, maar wel gewoon heel erg arm.

Daarnaast is de leeftijdgrens ook aangepast naar de ILO norm. Van 65 naar 75 jaar, er zijn dus meer meegerekende banen. Veel meer mensen hebben een baan ook al is het maar voor 1 uur per week en minder ww-ers, feest dus. De vraag die je moet stellen is of het vanuit menselijk oogpunt realistisch is om met de uitkomsten van de nieuwe formule te werken. Wij draaien nu mee met Europese ILO standaard. Zien wij wel de gevolgen voor sociaal economisch Nederland.

De laatste cijfers over werk en inkomen worden altijd gepubliceerd door het CBS. Het Centraal Bureau voor de Statistiek voor het overzicht van Nl. De laatste ILO cijfers, mei 2016, daaruit blijkt dat er 560 duizend werkloos zijn. 448 duizend van deze krijgen een ww uitkering. Waar de 112 duizend mensen zonder uitkering van leven is onduidelijk, misschien wel van de wind. Het is veel waarschijnlijker dat deze mensen leven van het salaris van de partner. Soms krijgen ze een andere vorm van “uitkering”. Mensen zonder voldoende inkomen hebben soms wel recht op zorgtoeslag en huursubsidie. Dit komt uit een ander overheids/ belastingpotje en leven niet van de wind.

Als wij gewoon even gaan rekenen met de aantoonbaar lage CBS ILO cijfers naar de ww-kosten per maand dan zul je schrikken. Voorstel iedere ww-er krijgt 1250 € netto p/mnd. Dat is bruto met werkgeverslasten 2500€ x 448 duizend ww-ers, dat is 1.12 € miljard p/mnd. Doe dat voor 12 maanden en een maand vakantiegeld dus x 13 en zie 14.56 € miljard per jaar. De totale kosten voor het UWV, personeel, gebouwen, enz.  komen hier ook nog bij maar benoemen we even niet. Dit is maar een minimale aanname omdat er gemiddeld veel meer ww per uitkering betaald word.

De werkende Nederlander zal dit grotendeels bijdragen vanuit ww premie en BTW die ze betalen. De mensen die een aanvullend pensioen ontvangen naast de AOW moeten over hun pensioenspaarpotje BTW betalen over hun uitgaven dus doneren ook mee. Delen we de 14.56 €/ miljard op de het aantal van 7,8 miljoen werkende in mei 2016. Dan kom je op een kleine 1900 € p/jaar per werkende Nederlander. Als je nu bedenkt dat dit is om veel mensen ongewenst fulltime nutteloos thuis te laten zitten. Wij vragen ons af of deze vorm van ww wenselijk is. Heel veel ww-ers willen gewoon lekker werken, meedoen, gezien worden. Iets bijdragen aan Nederland, zich doorontwikkelen, CV op niveau houden. Kans op een baan met meer uitdaging, meer gaan verdienen, niet heel de week thuis zitten. Moet ik nog even doorgaan hier of is de boodschap duidelijk.

De genoemde 1900€ die de werkende moet betalen om de buurman in de ww te onderhouden is niet 101% hard. Ik toon hier alleen maar aan dat werkende veel moeten betalen om anderen thuis te houden. De hoogte van dit bedrag plus of min 25% doet er nu even niet toe. Laat het wel even tot je doordringen voor de bewustwording. Het moet wel duidelijk zijn dat werkend Nederland wat bruto-netto vaak toch al te veel belasting betaald hier voor opdraait.

Er moet een oplossing komen voor dit ongewenste probleem, en dat kan op verschillende manieren. Wil jij jouw vaste baan ruilen met de buurman en jij zijn 70 % ww uitkering. Moeten we de werkweek verder verkorten het werk verdelen. Doen we al lang van vroeger 45,40,38 en nu vaak al jaren op 36 uur. Misschien is het ook wel eens goed je te verdiepen in het principe  van een Basisinkomen. Volgens sommige een idee van domme linkse mensen maar wie leest zal beter begrijpen. Ouders met kinderen tot 12-16 jaar zijn veel te druk en vaak overbelast. Geef ze maximaal 20% van hun werkweek fiscaal doorbetaald vrij. Misschien heb jij wel de ideale oplossing laat het hier weten

Verwacht van de NL politiek op korte termijn geen grote gedachten. De regeringspartijen zullen de ILO cijfers gebruiken om hun “successen” in de campagne voor de verkiezingen van maart 2017 als PR te gebruiken. De menselijke factor blijft in deze PR-babbel angstvallig op de achtergrond. Waar gaan de flexers/ww-ers op stemmen denken jullie, ik hoor er steeds meer klagen. Als wij willen kunnen we Nederland ontwikkelen door mee te denken en praten. Hopelijk gaan steeds meer mensen dit probleem begrijpen en bespreekbaar maken. Doe het vooral op je eigen manier en maak je omgeving bewust.

 

Wees je bewust dat jij al de informatie  die je hier kunt vinden kan delen in jouw omgeving. Spreek hier over en deel het in je netwerk en social media. Jij kunt jouw omgeving helpen ontwikkelen ze informeren en laten nadenken over thema’s die ze niet iedere dag via de radio/tv/krant meekrijgen. Deze teksten mag je delen natuurlijk zet nlontwikkeld.nl er wel bij Cor van der Kaaij 2016-07-05

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.