#TK2017 Het rode potlood per DigiD

rode-stem-potlood-nlontwikkeld.nl

 

#TK2017 Het rode potlood per DigiD. Verkiezingen lokaal of landelijk zijn in Nederland een teken van democratie, gelukkig zijn er veel landen waar dit steeds beter of gewoon goed gaat. Verkiezingen, jij mag stemmen en hoe denk jij over Het rode potlood? Sta je in het hokje, soms relaxed met gesloten gordijn, voel je de opwinding steeds meer komen nu je het vakje rood gaat inkleuren? Wij gebruiken in Nederland sinds 1922 Het rode potlood daar voor de zwarte uitvoering. Begin deze eeuw zijn we landelijk over gestapt op de stemcomputer, maar dat viel niet overal goed. De stemcomputer gebruiken was volgens velen geen gegarandeerde zekerheid voor de privacy. Wij zijn weer teruggegaan naar het vertrouwde gevoel van 1922 Het rode potlood. Laten we niet hopen dat dit het eindpunt is van de ontwikkelingen, Het rode potlood gaat over het verleden.

De meeste Burgers van Nederland zijn in het bezit van een computer met internetverbinding en voldoende computervaardigheden. Om te communiceren met overheid en bedrijfsleven, gebruiken wij vaak het DigiD systeem, steeds meer een normale manier voor velen. Willen wij echt een stap vooruit maken in het democratische stemproces dan is DigiD, of een verbeterde versie hiervan.

   De Blockchaintechniek is misschien wel een verbeterde manier om te stemmen in de toekomst.

Voor een goede ontwikkeling in ons democratische stemgedrag moeten wij de DigiD techniek veel meer gaan gebruiken. In Nederland zijn er in 2016 ongeveer 12 miljoen mensen stemgerechtigd, zij mogen nu Het rode potlood gebruiken. Door meer gebruik te gaan maken van de DigiD techniek blijkt er plotseling heel veel mogelijk voor ons stemmers. Velen van jullie krijgen via Mijn Overheid informatie over overheids maar ook bv Pensioenfonds berichten. Dit gaat zeker niet minder worden en zo kunnen wij ook het nieuwe stemmen introduceren, DigiD-stemmen. Het grote voordeel van DigiD-stemmen is dat dit niet echt gebonden is aan de dag van de verkiezingen, het kan 24/7.

Nu hebben wij 1 stemdag voor bv de 2e kamer verkiezingen. Alles moet die dag voor de deelnemende partijen goed gaan, dat is het moment. Het zal jullie niet ontgaan zijn dat de weken en maanden ja zelfs het jaar voor de verkiezingen al in het teken staan van die belangrijkste dag in 4 jaar. Hier bij NLontwikkeld benoemden wij eerder deze periode al als een circus waar wij niet echt blij van worden.

Door gebruik te gaan maken van het DigiD-stemmen kunnen we ons verlossen van dat circus, we kunnen 52 weken per jaar stemmen. mijn overheid kan ieder week bv. 300.000 stemgerechtigden een bericht sturen met de vraag of zij gebruik willen maken van hun stemrecht. Het is technisch heel simpel om deze mensen voor de komende 7 dagen het recht te geven hun stem uit te brengen. Doen ze dat niet of pas na 10 dagen jammer er komt vanzelf weer een nieuwe uitnodiging.

Na 40 weken en even zoveel stemmomenten voor andere burgers komt de vraag opnieuw binnen je in de mailbox. Na 4 jaar heeft iedereen 5 keer de mogelijkheid gekregen om een stem voor die periode uit te brengen. Met een druk op de knop, eenmalig na 4 jaar, is het duidelijk hoe de nieuwe 2e kamer zetelverdeling er uit komt te zien. Groot voordeel in deze constructie is dat de huidige 2e kamer leden zich gewoon op hun werk kunnen blijven richten.

Nu is het jaar voor de verkiezingen al doordrenkt van deskundig bedachte PR retoriek wat zij dan ook als een mantra moeten uitdragen. Helemaal niet goed voor de Burger en daar gaat het uiteindelijk wel om, de 2e kamer moet organiseren en faciliteren en geen partij pr bedrijven. Stemmen doe je natuurlijk gewoon op de partij waar jij op dat moment een goed gevoel bij krijgt, volg je hart.

Er zijn mensen die dit allemaal heel vreemd en vaag vinden klinken en dat begrijpen wij. Denk ook niet dat dit voor de verkiezingen van maart 2017 gerealiseerd gaat worden. 2e kamer verkiezingen 2021 zijn ver weg het zou prettig zijn als we dan in de nieuwe tijd konden stappen met DigiD-stemmen. Vermoedelijk gaat Het rode potlood de 100E verjaardag nog wel vieren in 2022, heel jammer voor de Burgers, vooruitgang gaat vaak heel traag.

Ja, maar zullen sommigen zeggen er zijn mensen die geen computer hebben of willen gebruiken. Klopt er is nu nog een groep vooral ouder dan 70 jaar die dit niet zien zitten. Zoals eerder beschreven zal deze DigiD vooruitgang nog wel even duren. Sommige van de huidige groep zullen dan niet meer onder ons zijn, helaas helaas. Deze groep gaat steeds kleiner worden, en de vraag is of ze dan nog wel willen of kunnen stemmen. Er zullen natuurlijk oplossingen komen voor deze mensen zodat zij ook kunnen stemmen.

Hoe lang moeten wij wachten met de vooruitgang, noteer hier maar een datum. In de tekst hierboven gaan wij uit van 300.000 stemgerechtigden per week zie dit gewoon als een rekenvoorbeeld. 1 miljoen per maand en tijdens de zomer juli-augustus even niet, er is heel veel mogelijk. Natuurlijk komt ook de opmerking dat er nog meer verkiezingen zijn de alleen de 2e kamer, klopt. Voor iedere afzonderlijke stemming kan een formule en tijdspad ontwikkeld worden, techniek is geen probleem.

In deze bijdrage gaat het vooral om heel veel meer volledig democratische stemmomenten, wat heel normaal gaat worden in de toekomst. De politiek mag zich hier qua pr/reclame niet meer op richten en moet gewoon goed aan het werk zoals al de Burgers van Nederland. Denk niet dat wij de politiek iets verwijten over hun huidige gedrag, zij maken gebruik van de huidige mogelijkheden. Zij weten als geen ander dat veel kiezers korte termijn denken, de ingehuurde reclamebureaus zijn hier ook heel duidelijk in.

Het is alleen jammer dat veel stemmers gefrustreerd raken als de mooie beloofde pr/reclame slogans niet gerealiseerd worden. De politiek heeft hier duidelijk gaan antwoord op dat is natuurlijk wel heel erg hun probleem. De reclamebureaus verwachten alleen dat de rekening betaald gaat worden, die zijn niet met verantwoording bezig. De Burger moet de voorwaarden stellen waarop zij hun democratische stemrecht willen gebruiken, en via DigiD is er heel veel mogelijk.               Cor van der Kaaij 2016-07-11

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.