Michel Bauwens: naar een Open Source circulaire economie

open source -circulair-economie-nlontwkkeld-nl
open-source-circulair-economie-nlontwkkeld-nl

 

 

De site van De Grote Transitie, is een manifeste voor een duurzame en solidaire economie. Denk aan: Bestaanszekerheid en genoeg banen door werk te verdelen. 100% duurzame energie. Schone productieprocessen die slim en zuinig omgaan met schaarse grondstoffen. Een lokale democratie waarbij mensen weer centraal staan. We hebben alles in huis om dit te verwezenlijken: de juiste kennis en technologieën, het geld, de instrumenten en de organisatiekracht. Wat houdt ons dan nog tegen?

 

Hier de video uitleg via Jan Terlouw

28-10-2016 publiceerde zij een interview met Michel Bauwens, oprichter van de Foundation for Peer-to-Peer Alternatives. Onderwerp: Wat is de sleutel tot een circulaire, regionale economie?

Onze huidige economie is gebaseerd op consumentisme en kunstmatige schaarste. Bedrijven vragen zich af hoe ze geld kunnen blijven verdienen, en dus draaien ze hun ontwerpen en fabrieken op slot. Wil je bijdragen aan een schone economie? Nu moet je, volgens Michel Bauwens, ‘toestemming vragen’: mag ik bij u komen werken, mag ik uw product kopen. Ook de nieuwe bedrijven zoals Facebook, Uber en AirBnB dragen bij aan dit gesloten model. Sterker nog: waar het oude systeem nog waarde verschafte in de vorm van loonarbeid, blijven onze bijdragen in deze nieuwe economie onbetaald. Dat is, gezien de mogelijkheden van de IT, de wereld op zijn kop.

 

Hier de video met Michel Bauwens

Bauwens schetst een toekomst van open systemen, gebaseerd op vrije bijdragen. Iedereen heeft het gelijke recht om mee te doen aan de opbouw van het gemeengoed. Individuen dragen bij aan zorgcoöperaties, stadsmoestuinen en repairshops. Maar ook digitaal gaat het rap: allerlei kennis, ontwerpen en media zijn vrij beschikbaar op Internet.

Deze nieuwe modellen verleggen de prikkels, en zo wordt onduurzaamheid uitgebannen. In een systeem van gemeengoed heeft immers niemand het belang om schaarste uit te venten. Bauwens legt in dit filmpje uit hoe burgers via transitieplatformen en met ‘civiel ondernemerschap’ kunnen bouwen aan de circulaire, regionale economie. Hij sluit af met een sterke oproep aan jongeren: werk vanuit je passie, en help mee aan de transitie die nodig is voor het overleven van onze planeet.

Bauwens was op 26 februari 2016 de hoofdspreker in ons event over de circulaire economie in Pakhuis de Zwijger. Je kunt hier de livestream van het avondprogramma terugkijken, met ook optredens van Herman Daly, Hans Stegeman en Socrates Schouten.

 

Aanvulling NLontwikkeld.nl. Bovenstaande bijlage komt via de site van De Grote Transitie. Geen probleem als je deze informatie gebruikt maar zet de naam van de schrijver er wel bij. Wees je bewust dat jij al de informatie die je hier kunt vinden kan delen in jouw omgeving. Spreek hier over en deel het in je netwerk en social media. Jij kunt jouw omgeving helpen ontwikkelen ze informeren en laten nadenken over thema’s die ze niet iedere dag via de radio/tv/krant meekrijgen. Wil jij op de hoogte blijven van de laatste bijdragen bij NLontwikkeld. Vul je gegevens in voor de wekelijkse nieuwsbrief. 

 

 

1 reactie

  1. I do agree with all the ideas you have offered for your post.

    They’re very convincing and will definitely work.
    Still, the posts are very brief for beginners.
    Could you please prolong them a bit from next time?
    Thank you for the post.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.