Lokaal voor lokaal, samen voor dorp en stad

Lokaal nlontwikkeld

 

 

Lokaal voor lokaal, samen voor dorp en stad

 

Lokaal voor lokaal, wij gaan als burgers steeds meer samenwerken om onze  gemeenschap te ondersteunen. Was er sinds de jaren 80 van de vorige eeuw een trek naar buiten, de wereld in, nu zie je ook een tegenreactie.

De wereld, Europa of misschien de andere kant van Nederland heeft niet altijd meer de aantrekkingskracht uit het verleden. Er was geld genoeg in die dagen, de nieuwsgierigheid was groot, velen trokken er op uit. Velen ervaren nu een andere sociaal economische realiteit, mensen gaan andere keuzes maken.

 

LOKALE BURGERINITIATIEVEN

Samen lokaal het eigen dorp, de stad of streek ondersteunen in de ontwikkeling, is vaak de achterliggende gedachte. Proberen om het eigen karakter te behouden of zelfs te kunnen doorontwikkelen. Het is leuk om je Europeaan, wereldburger te voelen maar waar je wat wint verlies je ook iets. Vele mensen gaan dus geheel of gedeeltelijk terug naar de basis.

 

DE VOEDSELBANK

De voedselbank niet het meest sexy thema, velen weten dat het helaas noodzakelijk is, ze zijn er in heel Nederland. In Rotterdam is de familie Sies, zij waren lang geleden de oprichters van de eerste voedselbank, nu ook bezig met het opzetten van een gaarkeuken. Dorpstuinen ontstaan vanuit de economische gedachten, verantwoord biologisch voedsel kweken voor een beschaafde prijs.

 

TECHNIEK

Duurzame energie opwekken met zon en wind voor de Burgers tegen een lage kostprijs is voor veel lokale gemeenschappen al een feit. De repair cafés opgezet om verschillende niet meer werkende consumenten goederen, door handige Burgers, een langere levensduur te geven. In Nederland zijn er enige honderden.

 

POLITIEK

De lokale politiek is ook heel erg lokaal voor lokaal, de verschillen tot Den Haag zijn erg groot. Lokaal kan de SP soms goed met de VVD samenwerken, Lokale ego’s zin niet zo groot. Ze zijn soms gewoon elkaars buren of familie, met verschillende politieke ideeën. Beiden willen een omgeving creëren waar hun eigen kinderen graag en veilig kunnen wonen met goed onderwijs en prettig ontspannings mogelijkheden. In Den Haag vergroot men de verschillen graag, lokaal willen de meeste mensen verbinden.

 

SOCIAAL

Geld is er ook weer lokaal, de Euro is groot en gaat de wereld over, lokaal geld voor en door de lokale economie ontwikkeld zich anders, socialer. STRO is een organisatie die in binnen en buitenland dit lokale geldconcept ontwikkelen. Sportverenigingen participeren soms in de naschoolse opvang. Faciliteiten en ruimte is er genoeg daar, de jeugd kan zich na een dag op school zitten uitleven bij de sportvereniging.

Ouderen, mensen met een afstand tot de maatschappij, er zijn steeds meer initiatieven om al deze doelgroepen lokaal samen te brengen. De buurthuizen vroeger door gemeenten en overheid wegbezuinigd worden nu in een andere vorm weer geopend. Denk ook eens aan het Leger des Heils ze zijn ook sterk in zorg en welzijn. Maakt hen niet uit wie je bent iedereen kan helpen of hulp krijgen.

Lokale marktplaatsen via Facebook kun je er heel veel vinden. Bezit is niet altijd meer het uitgangspunt gebruiken en daarna doorverkopen. De buurtAPP om een handje te helpen, vragen om hulp, delen, geven, lenen. De buurtpreventie zo makkelijk via het gezamenlijk gebruik van de buurtAPP.

Lokaal voor Lokaal, Wij samen dat is onze toekomst. Doe jij mee…….

 

Wees je bewust dat jij al de informatie die je hier kunt vinden kan delen in jouw omgeving. Spreek hier over en deel het in je netwerk en social media. Jij kunt jouw omgeving helpen ontwikkelen ze informeren en laten nadenken over thema’s die ze niet iedere dag via de radio/tv/krant meekrijgen. Wil jij op de hoogte blijven van de laatste bijdragen bij NLontwikkeld. Vul je gegevens in voor de wekelijkse nieuwsbrief. Deze teksten mag je delen natuurlijk zet nlontwikkeld.nl er wel bij Cor van der Kaaij 2017-01-20

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.