Het gaat goed met de Nederlandse Economie?

Milou van Rijn nlontwikkeld.nl

 

 

Milou van Rijn, Kantelaar, verbinder, anders denker beschreef de Nederlandse economie vanuit haar ZZP ervaring. Via de CommTop site waar eerlijk, ethische communicatie het uitgangspunt is

 

Het gaat goed met de Nederlandse Economie?

Vanaf november 2016 heb ik geen vast inkomen meer. Mijn startersperiode van zes maanden met behoud van uitkering is voorbij. Ook mijn partner is ZP-er en de tijd tussen twee klussen is lang. Gezien de huidige tarieven, is geen sprake van een buffer. Code rood of toch niet? Kies ik voor eigen regie of heb ik behoefte aan zekerheid en stop ik mijn onderneming?

ECONOMISCHE OF VERTROUWENSCRISIS

Het gaat beter met de economie. Toch daalt het aantal banen in de financiële sector structureel. Ook hebben mensen die bij een bank hebben gewerkt een kleinere kans om weer een vaste baan te vinden. Banken krimpen in op hun personeelsbestand omdat steeds meer wordt ingezet op digitalisering. Banken investeren in de toekomst. Maar zolang oude structuren nog niet zijn aangepast gaat dit wel ten koste van mensen.

Regeren is vooruitzien en je moet het dak repareren als de zon schijnt. Maar doordat mensen knel komen te zitten in het systeem en geen ruimte hebben om binnen het systeem zelf regie te nemen, is de vertrouwenscrisis in de maatschappij groter dan ooit. Onderzoek laat zien dat politici, bestuurders, journalisten, communicatieprofessionals en instellingen steeds minder worden vertrouwd.

TIJD VOOR WAT ANDERS

Technologische ontwikkelingen kunnen bedreigend zijn voor banen. Eén van de vragen tijdens een SER-werkconferentie was hoe bedrijven en organisaties omgaan met de onzekerheid over werken in de toekomst en hoe zij anticiperen op veranderingen. Een groot verschil is of deze vraagstukken worden aangevlogen vanuit het belang van de aandeelhouder (Angelsaksisch kapitalisme) of vanuit Rijnlandse waarden waar naast kapitaal ook gekeken wordt naar kwaliteit van de geleverde producten, het werkplezier van de medewerkers en de bijdrage van een onderneming aan de samenleving als geheel. Korte termijn versus lange termijn. Voortbestaan van het bedrijf zelf versus het leveren van een bijdrage aan een veerkrachtige regio. Geld versus merkbaarheid.

In onze netwerk- en informatiesamenleving komt sneller kennis beschikbaar. Mensen hebben al langer door dat ook bij een SER-conferentie sprake is van een Angelsaksische blik. Belangen van bedrijven en organisaties gaan boven belangen van de samenleving.

Robotisering hoeft echter geen bedreiging te zijn. Mits (arbeidsmarkt)winsten die met behulp van robotisering gerealiseerd worden ten goede komen aan de overgang naar een systeem met meer waarde voor de samenleving als geheel. Een systeem met vonkbanen in plaats van vinkbanen. Een systeem waar sprake is van een solide basis en inclusiviteit. Een systeem waarin vertrouwen belangrijker is dan wantrouwen. Een systeem waar de maatschappelijke kosten kunnen dalen doordat wij met zijn allen leven, wonen, leren en werken met passie. Dit kan. Juist omdat kennis en informatie snel voor iedereen beschikbaar is.

TRANSITIE 33. DE ZOVEELSTE CONFERENTIE OF HET BEGIN VAN EEN BEWEGING

Als ZP’er heb ik zelf de keuze hoe, wanneer en waar ik welke opdrachten wil uitvoeren én welke bijdrage ik wil leveren als vrijwilliger. Met een (gedeeltelijke) werkeloosheidsuitkering kan dit niet. Het systeem legt op hoeveel uren ik beschikbaar moet zijn voor de arbeidsmarkt en hoeveel uren ik dus in mijn bedrijf steek. Hierbij is geen ruimte voor vrijwilligerswerk. Met passie werk ik wel mee als vrijwilliger aan de organisatie van de conferentie “Transitie33”. Een initiatief van communicatieprofessionals die streven naar open en eerlijke communicatie. Eerlijke en open communicatie om anderen uit te nodigen om samen deze dialoog te voeren dat communicatie met een mensbeeld mogelijk is.

Voor mij hoort bij een democratie het zoeken naar een ‘waarheid’. En vanuit deze waarheid een omslag te maken naar een samenleving waarin mensen de ruimte hebben om zelf de regie te nemen. Immers dan is participatiesamenleving geen hol begrip maar een duurzame samenleving met oog voor People, Planet en Profit.

CODE ROOD

Geen zekerheid over inkomsten is voor mij geen code rood. Maar als het gaat om duurzaamheid en inclusiviteit is wel sprake van een code rood. Niet alleen vanwege het klimaat maar ook vanwege de vertrouwenscrisis. “Transitie33” is daarmee voor mij niet de zoveelste conferentie die roept dat het anders moet, maar het begin van een beweging.

Het kan anders en het moet anders. Kijk na het lezen van deze blog eens in de spiegel. Heb jij de moed om open en eerlijk te communiceren? De keuze ligt bij jou. Meer weten kijk op Transitie33 verslag. 

 

Aanvulling NLontwikkeld.nl. Bovenstaande bijlage komt via Milou van Rijn. Geen probleem als je deze informatie gebruikt maar zet de naam van de schrijver er wel bij. Wees je bewust dat jij al de informatie die je hier kunt vinden kan delen in jouw omgeving. Spreek hier over en deel het in je netwerk en social media. Jij kunt jouw omgeving helpen ontwikkelen ze informeren en laten nadenken over thema’s die ze niet iedere dag via de radio/tv/krant meekrijgen. Wil jij op de hoogte blijven van de laatste bijdragen bij NLontwikkeld. Vul je gegevens in voor de wekelijkse nieuwsbrief. 

 

 

3 reacties

    1. Ik was er zelf niet maar vermoedelijk niet.
      Transittie33 was de eerste landelijke conferentie van http://www.commtop.nl/wie-we-zijn-doelstellingen/

      Een club mensen uit de communicatie wereld die de ethiek weer terug willen in hun werk.
      Communicatie wordt volgens deze mensen te vaak misbruikt om macht en € veilig te stellen ten koste van de ethiek van het vak.

      Interesse neem contact met ze op.

      Dank voor jouw reactie.

      Groet, Cor van der Kaaij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.