Gezonde voeding om gezond te leven

Gezonde voeding om gezond te leven dat klinkt zo logisch. Voeding een populair onderwerp of volgens sommigen een hype. Laten we stellen dat goede voeding niet alleen voed maar ook belangrijk is voor lichaam en geest. Door goede voeding is je lichaam gezonder en ook eerder in staat om dipjes op te vangen. Goede voeding is ook het medicijn voor het lichaam om bij ziekte wel en bij slechte voeding, niet of traag te herstellen

 

Wij voeden het lichaam op meerdere gebieden die allemaal zo hun invloed hebben op de staat van gezondheid volgens de voedingswetenschappers van de Wageningen UR. Denk hierbij aan voedsel maar ook roken, drinken, stress maar ook slecht voedsel en dat gebruiken velen onder ons. Al deze factoren hebben invloed op onze gezondheid, maar niet allemaal per direct even veel in verhouding.

 

Het fysieke lichaam is een heel mooi groot chemisch proces, alle stoffen die binnenkomen reageren op elkaar. Natuurlijk beginnen we met goede voeding, laten we ook direct duidelijk zijn zoveel mogelijk verse onbewerkte voeding. Dan kunnen wij nog de keuze maken tussen biologisch geteeld of traditioneel, duidelijk dat het biologisch product hier de voorkeur heeft.

 

Traditioneel geteeld voedsel is vooral geproduceerd met de gedachte veel voor weinig. Het is in deze sector normaal om door de overheid toegelaten chemische gewasbescherming middelen en kunstmatige bemesting te gebruiken. De Big super bij jou om de hoek wil voedsel steeds goedkoper inkopen om nog meer winst te maken. Producenten moeten kiezen, leveren voor minder of niet leveren, traditionele teelt is voor velen de enige keuze. De voedingswaarde per kilo in de traditionele teelt is door de noodzakelijke keuze om meer voor minder te produceren ook afgenomen. De oorzaken zijn van puur economische oorsprong, uitputting van de teeltgrond, matige groei door luchtvervuiling, sneller groeiende kwantitatieve soorten voor meer productie per m2, transport vanuit goedkope productie landen, langdurige opslag om jaarrond aanbod te hebben in de winkel. Zie het verslag van Farmaceutisch bedrijf Geigy Zwitserland. Nederlanders kopen dit al jaren massaal iedere week, jij vermoedelijk ook en nog steeds in leven, maar er zijn betere opties.

 

In de biologische teelt gebruikt men geen kunstmatige bemesting of chemische gewasbescherming middelen. Hier doet de natuur het werk, denk hierbij vooral aan de bodemflora, even belangrijk als bij jou je darmflora. Bedrijven die al meerdere jaren biologisch kweken hebben het punt bereikt dat de bacteriën en schimmels in de grond samen met de ingebrachte compost en groenbemesters veel goed werk doen. Denk daarnaast aan veel teelttechnische kennis en ervaring zodat deze ondernemers heel vaak, maar niet altijd, een biologisch product kunnen leveren. De concentraties van een aantal antioxidanten bleek hier ook aanzienlijk hoger dan in de traditioneel geteelde gewassen. Antioxidanten zijn een heel goed medicijn voor de weerbaarheid van het lichaam. Veel mensen ervaren de smaak als intenser en ook gewoon lekkerder. Door de andere manier van telen en soms ook oudere rassen waar smaak boven productie gaat, kweken ze een ander product. Bij de Big super bij jou om de hoek is steeds meer biologisch product te vinden. Soms vers maar ook verpakt met toegelaten bio keurmerk kun je goede producten vinden. Voor meer informatie de site van de Natuur Diëtisten Nederland

 

Nederland heeft een strenge controle op al het voedsel wat in de winkels verkrijgbaar is. Sommige producten zijn niet vers maar wel verpakt in blik of pot te koop en daar is niets mis mee. Door snelle verwerking na de oogst gaat er weinig geteeld product verloren, en dat is zeker positief. Bij de traditionele producten maken ze soms gebruikt van toegevoegde stoffen om bv. de houdbaarheid en smaak te verbeteren. Deze staan bekend als E nrs en moeten eigenlijk allemaal genoemd worden op de verpakking. De kwaliteit of voedzaamheid van dit voedsel gaat hier volledig ten koste van de functie van het E nr. Een bekende en helaas heel veel gebruikt nr is E621 ook wel de Obesitas versneller genoemd door sommige mensen. Dit stofje kan de hersenen het signaal laten afgeven dat je nog hongerig bent dus blijf je eten. Jij krijg meer voedsel binnen dan nodig is voor dat moment en de producent van het product heeft meer omzet, winst voor hem buikje voor jou. Bedenk dat E 621 in een groot gedeelte van het aanbod van de Big supers voorkomt, wie gaat hier blij van worden? We spraken eerder over ongezond eten, alles waar E 621 in zit is eigenlijk niet echt gezond, je zult er alleen niet heel snel ziek van worden, dus eten velen door.

 

De toegestane gewasbeschermingmiddelen die men gebruikt in de traditionele teelt komen wel in het milieu terecht ook al is het in zeer lage concentratie. Het is duidelijk dat de kwekers er zorgvuldig mee omgaan. Het gebruiken en het werken met de gewasbeschermingsmiddelen is duur, ze willen zo weinig mogelijk verspillen op dit gebied. In de kassen waar de tomaat, paprika geteeld worden maar ook steeds meer bij bloemen en planten gebruiken ze al jaren heel veel biologische bestrijders. Luis, spint en witte vlieg komen niet alleen in jou (tuin)planten voor maar ook in de kassen. Al deze beestjes hebben natuurlijke vijanden, de laatste 30 jaar worden die met succes massaal gebruikt voor de bestrijding.

 

Gezond voedsel heel belangrijk voor lichaam en geest, maar het gaat hier ook nog over gezond leven. Zoals eerder benoemd spelen roken drinken stress ook een heel grote rol in ons leven. Wij zijn allemaal druk druk en moeten veel, het lichaam kan heel erg veel hebben maar er is een breekpunt. Roken is voor iedereen duidelijk, drinken dan kun je denken aan water maar ook alcohol en suikerwater van de Big super. Water is wel oké, alcohol met mate en suikerwaters Cola/of?( vul hier jouw voorkeur in…) lekker laten staan, kijk hier eens

 

Ga voor jouw inkopen naar de bioshop en betaal de kostprijs zodat de producent ook kan blijven bestaan. De Big supers willen steeds minder betalen dus daar heeft het echte bio product geen toekomst want dat is gewoon duurder dan traditioneel geteeld. Het is zo ook biologisch duurzaam eten en gewoon een kwestie van keuzes maken en dat doe je met je portemonnee. Je kunt op vele manieren bezuinigen door iets minder vlees sap koek en chips te kopen en dan iets meer te betalen in de bioshop voor een goede gezondheid. Het is niet zo vreemd dat veel mensen op termijn ziek worden door al de roken, drank, stress, E nr en ongezond eten. Bedenk dat jij kunt kiezen hoe jij op dit gebied verder wilt, welke keuze maak jij voor jezelf en jouw kinderen.

 

Wees je bewust dat jij al de informatie die je hier kunt vinden kan delen in jouw omgeving. Spreek hier over en deel het in je netwerk en social media. Jij kunt jouw omgeving helpen ontwikkelen ze informeren en laten nadenken over thema’s die ze niet iedere dag via de radio/tv/krant meekrijgen. Deze teksten mag je delen natuurlijk zet nlontwikkeld.nl er wel bij. Cor van der Kaaij 2016-07-22

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.