Wij betalen 50% belasting over ons salaris en uitkering

 

 

Wij betalen 50% belasting over ons salaris en uitkering. Is dat schrikken of gesneden koek voor jou en ben je zeer tevreden met de stand van zaken. Het maakt hier niet uit of je maandelijks salaris of een uitkering krijgt bijgeschreven. Nederland heeft gekozen om op deze manier belasting te heffen of je nu werkt of niet. Wij krijgen een netto salaris maar zoals je weet is er nog een extra werknemersdeel. Samen met het netto salaris kom je op je bruto salaris uit. Dan zijn we er nog niet iedere werkgever moet ook nog eens een werkgeversdeel betalen. Het bruto gedeelte en het werkgevers deel samen zijn evenveel als jouw netto salaris. Krijg je een uitkering WW enz dan betaald de overheid dit. Voor veel mensen is dit nieuw omdat het nooit vermeld is op je loonstrook. De Argumentenfabriek  heeft de loonstrook heel helder in beeld gebracht

50% belasting betalen over het salaris van een verpleegkundige is dat gewenst? Waarom moet zij over haar zinvolle werk zo veel belasting betalen. Ze hebben het al zo druk in het ziekenhuis hoor je van iedereen die daar wel eens gelogeerd heeft. Zou het zo zijn dat ze het zo druk hebben omdat extra collega’s inzetten te duur is. Bedrijven dus ook ziekenhuizen willen de salarispost beheersbaar houden, dus allemaal een beetje harder werken voor het zelfde salaris. Maar is het realistisch dat werkend Nederland steeds meer moet presteren, en ook nog 50% belasting moet betalen.

Belasting kun je op veel manieren heffen. Werk is hier zwaar belast, grondstoffen gebruik en vervuiling bijna niet. Wij zijn gewend om te kopen wat we willen en na gebruik weg te gooien, moeten wij daar mee door gaan. Dit gedrag noemt men ook wel de Take Make Waste economie. Grondstoffen zijn niet eeuwig beschikbaar dus moet het anders, we kunnen beide uitgangspunten combineren. Het Nederlandse bedrijf Ex-tax heeft dit kort en duidelijk gemaakt in onderstaande video

 

 

Heel veel belasting heffen op werk is dus helemaal niet zo verstandig, dat moet anders. Meer betalen aan vervuiling en gebruik van schaarse producten is een betere optie. Denk bij vervuiling ook eens aan de vliegtuigbrandstof kerosine. De luchtvaart is vrijgesteld van het betalen van belasting en BTW over kerosine. CO2 belasting betalen ze ook bijna niet, in verhouding heel veel minder dan wat voor deze vervuiling normaal is. Als particulier betaal jij iedere keer bij de pomp een heel groot percentage belasting en BTW. Daarom is vliegen ook zo goedkoop, even een weekend Londen voor heel weinig. Je vervuilt en betaald niet mee, nu gunnen wij jou alles maar de vervuiler betaald is toch wel een mooi uitgangspunt, of niet?

En als het werk nu maar voor 10 0f 20% werd belast wat zou er dan gebeuren. Op dit gebied zijn er veel ontwikkelingen. In Nederland werken er 7 a 8 miljoen mensen van de 17 miljoen. Niet iedereen fulltime en ook werkt niet iedereen voldoende om er van te kunnen leven. Volgens de CBS gegevens van juli 2016 zitten één miljoen mensen zonder werk of in de bijstand, niet iedereen krijgt en uitkering. Daarnaast waren er nog een half miljoen mensen afhankelijk van een WAO/Wajong/WAZ uitkering. Ga voor de CBS cijfers naar een andere bijlage van NLontwikkeld.nl  Er zijn dus heel veel mensen die wel willen en vaak ook kunnen werken maar waar geen werk voor is. Je zult maar jaarrond thuis zitten, een maand of 2 vakantie gaat nog wel. Altijd thuis zitten is voor velen helemaal geen feest, al begrijpt niet iedereen dat.

Nu we toch bezig zijn om de belasting betalen eerlijker en duurzamer te maken dan kunnen we direct de optie voor een  Basisinkomen ook wel meenemen. Kort gezegd werk verdelen onder iedereen die wil en kan werken. De Burgers van Nederland krijgen allemaal een soort belastingvrije som, Basisinkomen, per jaar. Een fulltime baan gaat dan misschien 24-28 uur gaat worden i.p.v. de huidige 36. Met meer mensen hetzelfde werk verdelen, gevolg minder financiële, geestelijke en fysieke belasting. Natuurlijk moet het wel betaald worden, er zijn meerdere gedachten op dit thema. Het Burgerinitiatief Basisinkomen 2018 heeft hun optie uitgewerkt en gedeeld met Nederland. Volgens sommige is dit een leuke dagdroom voor simpele linkse mensen lees en vorm jouw eigen mening.

Met belastingen zullen wij anders moeten omgaan in de toekomst. Werk is zwaar belast voor bedrijven erg duur, dus proberen ze hierop te bezuinigen heel begrijpelijk. Met minder mensen harder werken en de rest in de WW, maar wie betaalt de WW denk jij. Al deze sociale uitkeringen worden betaald door werkend Nederland. Met minder werkenden moeten ze per persoon nog meer belasting betalen. Nog harder werken, wil jij dit voor jouw geliefden, een heilloze weg. Het hierboven genoemde Burgerinitiatief Basisinkomen 2018 heeft ruim 40.000 handtekeningen opgehaald. De 2e kamer moet dit thema nu op de agenda gaan zetten en wij gaan het volgen.

Er moet veel anders, maar dat is niet mogelijk hoor wij velen zeggen. Moeten we zo door is dan de tegenvraag. 3 hierboven genoemde punten             A.- Gaan we door met de Make Taste & Waste economie                               B.- Blijft werkend Nederland 50% belasting betalen                                       C.- Er staan nu meer dan 1 miljoen mensen naast het arbeidsproces

Het is aan jou om richting te geven aan Nederland, maak je keuze

 

Wees je bewust dat jij al de informatie die je hier kunt vinden kan delen in jouw omgeving. Spreek hier over en deel het in je netwerk en social media. Jij kunt jouw omgeving helpen ontwikkelen ze informeren en laten nadenken over thema’s die ze niet iedere dag via de radio/tv/krant meekrijgen. Deze teksten mag je delen natuurlijk zet nlontwikkeld.nl er wel bij Cor van der Kaaij 2016-09-01

 

 

 

 

2 reacties

  1. Goed bezig Cor nl. met opvoeding, met nadenken over de alledaagse waanzin, met het doorprikken van allerlei sprookjes.

    Groetjes,
    Bernd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.